гр. София, бул. Черни връх 179Б
BG

Зарeждане на електромобили - полезни съвети

Зареждане на електрическа кола: съвети за шофьорите

Инфрастуктурата и точките за зареждане на електромобили в България се развиват бързо и постоянно. Но системите за таксуване, цените и моделите на таксуване не са еднакви. Какво трябва да знаят шофьорите?

В домашни условия електрическите автомобили могат да се зареждат с постоянно монтирана на стената зарядна станция (wallbox) или в обикновен контакт.

Зареждане на електрически автомобил когато сме на път

В момента собствениците на електрически автомобили могат докато са на пъ да зареждат батерията на около 850 обществено достъпни точки за зареждане. Зарядната станция може да се активира чрез приложение за смартфон с така наречения QR код. Начинът на плащане зависи от оператора. Най-често това става чрез мобилно приложение или карта на оператор (RFID карта - подобно на безконтактна дебитна карта), чрез която се стартира процеса.

Колко време отнема зареждането

Времето за зареждане зависи от следните фактори:

  • С каква мощност на зареждане идва електричеството от зарядната станция?
  • Какво зарядно е монтирано в колата?
  • В какво състояние е батерията?
  • Какъв кабел се използва?

Повечето частни стенни зарядни станции имат капацитет на зареждане от 11 киловата (kW). В обществените AC зарядни станции електричеството често се зарежда с 22 kW. DC станции доставят електричество от 50 до 350 kW.

Пример 1: За Cenntro Logistar200, с размер на батерията 41,9 kWh при порт за бързо зареждане DC 20-80%; 45min(max36kW), стандартен порт AC(230V)20-100% 11-12h.

Пример 2: За BMW i3-e, с размер на батерията 37,9 kWh, 80 процента зареждане при 11 kW отнема около 3,5 часа, а при 50 kW само около 40 минути. Останалите 20 процента се зареждат по-бавно. Според производителя пълната батерия е достатъчна за около 260 километра.

Сподели: